Ajakplasztika

Mikor?

Veleszületetten vagy a korral összefüggésben, vékony vagy elvékonyodó szájpír esetén jöhet szóba, de a töltőanyagok megjelenése óta ez a kezelési módszer nagymértékben háttérbe szorult.

A műtétről

A műtéttel a felső és/vagy alsó ajakpír vastagságát növeljük úgy, hogy az ajakpír határa fölötti és/vagy alatti bőrterületből ívelt 2-3 mm-es sávszerű kimetszést végzünk, majd ezután az ajakpírt kissé kifordítva a sebszéleket varratokkal egyesítjük. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, ideje 60-80 perc.

 
 

A műtét után

A műtét után az ajak, ajkak pihentetését, külső behatásoktól való kíméletét javasoljuk, így 1-2 héten keresztül óvatosan, szívószállal ajánljuk az étkezést megoldani . A műtét után a hagyományos fájdalomcsillapító alkalmazása elegendő. A kezelési mód előnye az, hogy idegen anyagot nem alkalmazunk, és az eredmény hosszantartóan megmarad, hátránya azonban a műtéti heg kialakulása, ami rúzs alkalmazásával elfedhető.

Szövődmények

Bevérzés, sebfertőzés, sebszétválás, kóros heg képződése, ajakdeformitás.

Bőrelváltozások eltávolítása

Mikor?

A bőrön számos elváltozás alakulhat ki, amelyek eltávolítása vagy esztétikai, vagy egészségügyi szempontból válhat szükségessé. Az elváltozások jellegét lehetőleg minden esetben bőrgyógyásznak kell meghatározni, és sebészi eltávolításukat javasolni. Természetesen a bőrgyógyászok is foglalkoznak ezek kezelésével, de vannak olyan esetek, amikor plasztikai sebész segítségét kérik. Ez utóbbira akkor kerülhet sor, ha a plasztikai sebész szakértelme kell az elváltozás elhelyezkedése (pl. arc, kéz stb.) vagy mérete miatt, hogy az adott területen torzulás ne jöjjön létre. Egyszerű kimetszés esetén is nagyon fontos a metszésvezetés iránya, a szövetkímélő technika és speciális varrattechnika alkalmazása a legkevésbé látható heg kialakulása érdekében.

A műtétről

A beavatkozást általában helyi érzéstelenítésben végezzük. Az érzéstelenítő oldatot a bőrbe és a bőr alá fecskendezzük, majd az elváltozást a jellegének, elhelyezkedésének, méretének megfelelően eltávolítjuk. A sebet akár több rétegben vezetett varratsorokkal zárjuk. Az elváltozás nagyságától, az alkalmazott műtéti technikától függően a beavatkozás néhány perctől 50-60 percig is tarthat. A sebre tehermentesítő ragasztócsíkokat és fedőkötést helyezünk.

A műtét után

Az operált testrésztől függően annak pihentetése, kímélet javasolt, a sebet víz egy-két hétig nem érheti. A varratokat legkorábban egy héttel a műtét után, de leginkább azután két héttel távolítjuk el, a testrésztől, a kimetszés méretétől függően. A varratszedés után a seb további zavartalan gyógyulása, az esztétikailag leginkább elfogadott heg kialakulása érdekében a pihentetés folytatása és sebkezelési módszer alkalmazása javasolt. Az intenzív fizikai terhelést 4-6 hét után lehet megkezdeni.

Szövődmények

Vérömleny, bevérzés, savós folyadékgyülem kialakulása, sebfertőzés, sebszétválás, kóros hegképződés.

Emlő helyreállítás

Mikor?

Az emlőrák kialakulásának gyakorisága növekvő tendenciát mutat világszerte. A betegség komplex kezelésének része a sebészi. Ennek során a mell részleges, vagy teljes eltávolítása történik, ami a hölgyek számára nagy lelki megrázkódtatást jelent. A részlegesen, vagy teljesen elvesztett szerv helyreállítása ezt a fizikai és lelki terhet enyhítheti, vagy megszüntetheti.

A műtétről

Több lehetőség is rendelkezésünkre áll. Alapvetően két módszert alkalmazunk. Az egyik az ,amikor az onkológiai műtét során eltávolított mell helyén a mellkas bőre alá úgynevezett szövettágítót ültetünk be, a bőrt fokozatosan megfelelő méretre feltágítva - ami 6-8 hetet is igénybe vehet – a szövettágítót végleges mellimplantátumra cseréljük ki. Ez a végeredményt illetően hosszabb időt vesz igénybe, és két lépcsőben végezzük el, bár már van olyan implantátum amely egyben szövettágító is és evvel már egy lépésben is kivitelezhet és a szervezetet kevésbé terheli meg.
A másik módszer az amikor a szervezet saját szöveteit használjuk fel az mell képzésére. Ez csak abban az esetben kivitelezhető, hogy azon a területen, ahonnan a saját szövetet vesszük ( alhas, esetleg hát) megfelelő mennyiségű zsír áll rendelkezésre egy teljes emlő létrehozására.
Ennél a technikánál lebenyeket képezünk és a felhasználásra szánt bőr-zsír szövetet ellátó eret-ideget tartalmazó nyél segítségével, vagy szabadon átültetve a kiserek közötti kapcsolat létrehozásával a keringés biztosításával állítjuk helyre a mellet. Ezek hosszabb és a szervezetet megterhelőbb műtétek, de megjelenését, állagát tekintve legjobban hasonlítanak az eredeti mellre.
Amennyiben megfelelő mennyiségű saját szövet nem áll rendelkezésre akkor a fenti két technika kombinációját is lehet alkalmazni a lágyrészpótlás alá implantátumot ültetünk a mell dombjának kialakítására.
A műtéteket altatásban végezzük, amelyek 1-12 órát is igénybe vehetnek.

A műtét után

A műtéti típustól függően rövidebb-hosszabb fizikai kímélet szükséges

Felkar-, comb-, fenékplasztika

Mikor?

Nagymérvű fogyás vagy az idő múlásával a szövetekben bekövetkező rugalmasság csökkenés, esetleg egyéni adottság következtében bőrfeleslegek alakulhatnak ki, csakúgy, mint ahogyan test szerte: a felkar területén szárnyszerűen lógó, a fenék alsó ívelt redőjére rálógó és leginkább a comb belső, de esetenként körkörösen az egészére kiterjedően. A zsírleszívás már ezekben az esetekben nem jöhet szóba, hiszen a bőr rugalmasságát már olymértékben elveszítette, hogy zsugorodása nem következik be. A ritkán alkalmazott műtéti kezelés előtt nagyon fontos a fölösleg meghatározása álló természetes testtartásban, és annak kijelölése a bőrön. Lehetőleg olyan metszésvezetést kell alkalmazni, ami a legkevésbé látványos helyen, pl. redőben húzódik.

A műtétről

A beavatkozásokat helyi- vagy vezetéses érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük, időtartama 60-150 perc lehet.
Felkarpalsztika során a kar belső felszínén, a hónaljárokhoz közel, akár redőben is harántmetszést ejtünk, majd a felpreparált felkari bőrt a hónaljárok irányába meghúzva a fölösleget eltávolítjuk. Ennek során a teljes fölösleg nem kerül eltávolításra, de ezzel az emeléssel a bőr kellőképpen megfeszül. A seb, majd a kialakuló heg így kevésbé látható helyen marad vissza. Előfordul olyan eset, amikor a fölösleg olyan sok, hogy ezzel a technikával nem tudjuk a kívánt eredményt elérni, így a felkar belső felszínén ejtett hosszirányú metszéssel is ki kell egészíteni az előzőt.
Combplasztikánál azonos módszert alkalmazunk: a comb belső felszínén a combhajlatban ejtünk metszést, majd a comb bőrét szélesen felpreparáljuk az izmokról. Ezután a bőrt megfeszítve a fölösleget kimetsszük, megemelve a comb belső felszínén a bőrt. Ebben az esetben is aránylag rejtett helyen fog húzódni a műtét utáni heg, de túl nagy fölösleg esetén szükség lehet a comb belső felszínén függőlegesen ejtett kiegészítő metszésre.
Fenékplasztika alkalmával a pácienst hason fekvő testhelyzetben operáljuk. A műtét előtti kijelölt fölösleg kimetszését lehetőleg úgy végezzük el, hogy annak alsó határa a far redőjébe essen, és a kialakuló heg a fehérnemű takarásába kerüljön.

A műtét után

A felkaron, combon végzett műtét után azonnal kompressziós ruha, nadrág felhelyezése történik. A műtét után fájdalmak általános fájdalomcsillapítóval megszűntethetők. Fizikai kímélet javasolt, a végtagok természetes mozgása kivitelezhető, a kar fokozott emelése, az alsó végtagok túlzott terpesztése és csípőben emelése, fenékplasztika esetén az ülés kerülendő. A hajlatokba kerülő sebek gyógyulása hajlama rosszabb, mivel ezeken a területeken a bőr verejtékezése fokozott, amely a sebet áztathatja, gyógyulását lassíthatja.
A kompressziós ruhák viselete 4 hétig javasolt. Varratátvágás a műtét után 1 héttel, varratszedés azután 2 héttel történik. A sebet víz ezután általában már érheti. Fizikai terhelés fokozatosan 5-6 hét után kezdhető meg.

Szövődmények

Bevérzés, vérömleny, sebfertőzés, sebszétválás, bőrelhalás, trombózis, embólia, kóros hegképződés.

Fenék, vádli és férfi mellizom implantátum beültetése

Mikor?

Implantátum beültetést növelés, formálás céljából leggyakrabban a mellek esetében alkalmazunk, de van még olyan testrész, amelynek méretbeli és formai eltérései zavaróak lehetnek. A formátlan, vékony „pipaszár” lábak, a kicsi „lapos” fenék változtatást igényelnek. Férfiaknál is előfordulhat olyan igény, amikor a gyenge, fejletlen mellizom tömegének növelését kérik a férfiasabb, erőteljesebb megjelenés elérése érdekében.

 
 

A műtétről

Fenék implantátum beültetésénél a két farpofa felső találkozásánál a középvonal mellett ejtett bőrmetszésen keresztül helyezzük be a nagy farizom rostjai közé szétválasztva azokat. Az üregben egy lyuggatott műanyagcsövet (draint) hagyunk, mely elvezeti az első 24 órában termelődő sebváladékot, hogy az implantátum körül folyadékgyülem ne alakuljon ki. A műtét után azonnal rögzítő kompressziós fehérneműt helyezünk fel.
A vádli implntátumot a térdhajlat alatt ejtett kis metszésből ültetjük be a lábszárizmot körbevevő kötőszövetes lemez alá. Az implantátumok csepp vagy orsó alakúak lehetnek, szilikongél töltettel. A műtét után a lábszárra rugalmas pólyát, majd kompressziós harisnyát helyezünk fel.
A nagy mellizmot növelő implantátumot a mellnagyobbításnál részletes tárgyalt módon helyezzük be a mell alatt képzett kis bőrmetszésen keresztül a nagy mellizom alá. Ezután kompressziós mellényt helyezünk fel. A műtétek altatásban történnek, és 60-100 percet vehetnek igénybe.

A műtét után

Az operáció utáni fájdalmak általános fájdalomcsillapítóval megszüntethetők. A fizikai terhelés kerülendő, és csak a műtét után 4-5 héttel kezdhető meg, fokozatosan. A járás a műtét másnapján megengedett, a fenék implantátum estében az ülés nem javasolt. Varratátvágás a műtét után egy héttel történik, majd egy héttel később a varratokat eltávolítjuk. A kompressziós ruhák viselése 4 hétig ajánlott. A sebet víz a varratszedés után érheti.

Szövődmények

Bevérzés, vérömleny, sebfertőzés, sebszétválás, bőrelhalás, trombózis, embólia, kóros hegképződés.

Férfi mellek kisebbítése

Mikor?

A férfiaknál leggyakrabban hízás következtében (zsír), sokszor ismeretlen okok miatt, de bizonyos betegségek során hormonális okokból , és bizonyos gyógyszerek szedése következtében (mirigyállomány) a mellek megnagyobbodhatnak. Mielőtt műtétre kerülne sor, ennek okát meghatározott vizsgálatokkal ki kell deríteni, mert az ok megszűntetése a mellek visszafejlődését eredményezheti. Ha ez nem következne be, akkor kell műtéti kezelésben gondolkodni. Fontos azt is tudni, hogy a férfiaknál is előfordulhat a mellek rosszindulatú daganata, melynek a kizárása nagyon fontos a műtét előtt!

 
 

A műtétről

Mint az előzőekben jeleztem, a mellek megnagyobbodásának két komponense is lehet, úgymint csak a zsír felszaporodása vagy a mirigyállomány megnagyobbodása, esetleg mindkettő együtt. Ennek meghatározásában az emlő UH vizsgálata segít, majd ezután tervezzük meg a műtétet. Ugyanis ha csak a zsír szaporodik fel, akkor egyszerű zsírszívással tudunk segíteni (lásd a zsírszívás menüpontot), míg ha a mirigy nagyobbodik meg, és a rosszindulatúság kizárt, akkor a bimbóudvar határán ejtett kis metszésen keresztül távolítjuk el az állományt. Amennyiben mindkét komponens hozza létre az eltérést, akkor a mirigy eltávolítása után végezzük el a zsírszívást. Előfordulhat az az eset is, amikor egy férfimell megereszkedik, és bőrfölösleg alakul ki. Ezekben az estekben a női melleknél alkalmazott beavatkozásokhoz hasonló mellfelvarrást kell végezni.
A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban történhet, és 45-150 percig tarthat.

 
 

A műtét után

Ha csak a mirigyállományt távolítjuk el, akkor egy kis műanyag csövet hagyunk a műtéti területen, melyen keresztül a sebváladék ki tud ürülni, és amit 24 óra elteltével eltávolítunk. Ezután kompressziós kötést helyezünk fel, hogy a bimbóudvar bőre az alapjához vissza tudjon tapadni. Amennyiben zsírszívást (is) alkalmazunk, akkor a műtéti terület kiterjedtebb, és a beavatkozás után kompressziós mellényt használunk, hogy a nyomóhatás a mellkas elülső feszínén szélesen érvényesüljön, azért, hogy a vérömleny, savós folyadékgyülem kialakulását megelőzzük. Ennek viselete javasolt 3-4 héten keresztül. A fizikai terhelés 4 hét után fokozatosan kezdhető meg. Jellegétől függően egy hét után akár munkába is lehet állni. A fájdalmat általános fájdalomcsillapító megszüntetheti.

Szövődmények

Sebfertőzés, sebszétválás, bevérzés, vérömleny-savós folyadékgyülem kialakulása, bőrelhalás, bimbó-bimbóudvar elhalása, deformitása, mell deformitás.

Fülplasztika

Mikor?

A fülkagyló bonyolult formájú porcos vázból és az ezt borító bőrből áll. Alaki eltéréseinek okai veleszületettek vagy szerzettek (baleset, korábbi fülplasztika, stb.) lehetnek. Leggyakoribb eltérés az elálló fül, mely már gyermekkortól kezdődően, az első közösségi beilleszkedéskor (óvoda, iskola) zavaró tényező lehet, tréfa, vicc tárgyát képezheti. Akár a személyiség fejlődésében is károkat okozhat, később akadályt jelenthet az egészséges párkapcsolat kialakításában., Felnőttkorban is megmaradhat problémaként.
Az elálló fül formáját a fülkagyló öblös csészeszerű részeltének kimélyülése, a fül bonyolult formáját adó görbületeinek, éleinek elsimulása, hiánya és ezek együttes jelenléte okozhatja. Ennek pontos feltérképezése a sikeres műtét alapvető feltétele.

 
 

A műtétről

A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük. A fül hátsó felszínén ejtett bőrmetszéssel, a felesleges bőrterület kimetszésével kezdjük a beavatkozást. Ezután a csészeszerűen kimélyült porcból a hátsó felszín felől egy akkora részletet távolítunk el, hogy a fülkagyló a fejhez tudjon simulni. Ezt követően a fül alakját meghatározó éleket vagy a hátsó felszín felől a porc részleges vagy teljes átvágásával, vagy az elülső felszín felől egy kis rejtett bőrmetszésből a bőr alatt képzett kis alagúton keresztül, speciális műszerrel a porc részleges bemetszésével képezzük. A tartós eredmény érdekében a fül elülső és hátsó vagy csak a hátsó felszíne felől az éleket megtartó öltéseket helyezünk be, majd végül a bőrsebet a bőrben futó varratsorral egyesítjük. A beavatkozás 45-100 percet vehet igénybe.

A műtét után

A műtét után olyan kötést helyezünk fel, ami a füleket tartósan jó pozícióban rögzíti, majd egy hét elteltével levesszük. Ekkor a bőrvarratot is eltávolítjuk. Ezután még egy-két héten keresztül rugalmasan szoros fejpánt vagy kötés viselete indokolt.

 
 

Egyéb műtétek

A fülcimpa különböző zavaró elváltozásai is kezelhetőek sebészetileg. Ilyen lehet a veleszületetten lenőtt vagy nagy cimpa, amely a cimpa felszabadításával vagy méretének csökkentésével korrigálható. Előfordulhat az, hogy a fülbevalók a cimpán hosszú rést vágnak be, vagy akár a cimpát két részre vágják át teljesen. A fenti eltérések miatt végzett műtéteket is helyi érzéstelenítésben végezzük, amelyek időtartama 30-60 perc lehet.

Szövődmények

A fülön végzett műtétek bevérzést, gyulladást, bőrelhalást, porcelhalást, bőrelszíneződést eredményezhetnek, amelyek az elvárt esztétikai eredményt befolyásolhatják a fül alaki deformitásának kialakulásával.

Hegkorrekciók

Mikor?

A bőr sérülése, folytonosságának megszakadása (baleset, égés, műtét) után a seb gyógyulásának eredményeként heg alakul ki. Sérülés, égés stb. után, ahol akár szövetelhalás, szövethiány, fertőzés is kialakulhat, a heg várhatóan vaskosabb, látványosabb lehet. Műtéti sebek szövődmény mentes gyógyulását követően vékony, vonalas, alig látható heg kialakulása várható, de ebben az esetben is előfordulhat, hogy esztétikailag nem kívánatos túltengéses vagy keloidos formája alakul ki. Ez utóbbi speciális hegkezelési módokat igényelhet.

A kezelésről, műtétről

A test egyes bőrterületeit különböző típusú bőr borítja, és a test mozgásaiból fakadóan a sebeket más ingerek érik. A mozgó, feszes bőrfelszíneken (pl. hát) a hegek leggyakrabban kiszélesednek. Ha ezeket kell kimetszeni, a seb egyesítését speciális tehermentesítő varratokkal végezzük. A beavatkozás általában érzéstelenítésben történik, ambuláns beavatkozás. Időtartama 10-60 perc között lehet.
Az izületek fölött rossz irányban elhelyezkedő, vaskos, az ízület mozgását akadályozó túltengő heg kimetszése és a seb összevarrása nem elegendő, itt speciális lebenytecnhikák (pl. Z plasztika) alkalmazásával lehet elkerülni a heg ismételt zsugorodását. Égési sérülés után nagyobb kiterjedésű, szintén vaskos, zsugorító hegek alakulhatnak ki, amelyek kezelésére több műtéti lehetőség is adódik. Egyik módszer az, amikor a heg egy részletét kimetsszük úgy, hogy nagy feszülés a sebben ne alakuljon ki, majd ezt néhány hetente megismételve fokozatosan távolítjuk el a nagy kiterjedésű heget. A másik lehetőség az, amikor a heg környezetébe, mellé az ép bőr alá úgynevezett szövettágítót ültetünk be, amivel az ép bőrt olyannyira tágítjuk ki, hogy heg kimetszése után kialakuló nagy bőrhiányt a kitágított bőrrel fedni tudjuk. Ez is hosszabb időt vehet igénybe a tágítás folyamata miatt.

A műtét után

A műtét utáni fájdalmak általános fájdalomcsillapítóval megszüntethetők. Az operált terület pihentetése, fizikai kímélet javasolt. A műtét után egy héttel varratátvágást vagy ritkítást végzünk, majd ezután egy héttel a varratokat eltávolítjuk. A sebet ezután már víz érheti. Az operált területtől függően a fizikai terhelés 4-8 hét után kezdhető meg.

Szövődmények

Vérömleny, bevérzés, savós sebfertőzés, sebszétválás, bőrelhalás, lebenyelhalás bőrelszíneződés, kóros hegképződés.

Mell implantátum körüli tok zsugorodásának műtéti kezelése

Mikor?

A mell nagyobbításának egyik késői szövődménye lehet a beültetett implantátum körül kialakuló tok megvastagodásából fakadó zsugorodás (capsularis contractura), amelynek több fokozata ismert. A kötőszövetes tok fokozatos összehúzódása következtében a mell deformálódik, megkeményedik, sőt még szubjektív panaszok is kialakulhatnak. Ennek oka sokrétű lehet. Az utóbbi 10-15 évben alkalmazott texturált (finoman bársonyos, érdes) felszínű implantátumok használata óta a szövődmény előfordulási gyakorisága lecsökkent az ezt megelőzően egyedüliként használt sima felszínű implantátumok alkalmazásakor tapasztalt magasabb előfordulási arányhoz képest. Azonban még kialakulásának gondos megelőzése ellenére is számolnunk kell vele.

A műtétről

Az operációt altatásban végezzük. A tok üregének megnyitása után az implantátumot kiemeljük, majd ezután vagy a tok falának több helyen történő bemetszésével (capsulotomia) lazítunk annak feszességén, vagy a tok teljes eltávolításával (capsulotomia) szüntetjük meg a zsugorodást. Tapasztalatok szerint az előbbi esetében az ismételt zsugorodás kialakulásának esélye nagyobb, így a tok teljes eltávolítása adhat nagyobb esélyt a kiújulás megelőzésére. A fenti lehetőségeken kívül az a megoldás is alkalmazható, hogy pl. az izom alá behelyezett implantátumot áthelyezzük mirigy alá vagy fordítva.
Az implantátum megválasztása is megoldás lehet. Sima felszínű implantátumot célszerű texturált felszínűre cserélni, arról nem is beszélve, ha az implantátum sérült, akkor annak cseréje is szükségessé válhat. A műtét a technikától függően 80-120 percig tarthat.

A műtét után

A műtét után azonnal felhelyezett melltartót és pozícionáló pántot négy hétig javasolt hordani. A fájdalmak általános fájdalomcsillapítóval mérsékelhetőek, megszüntethetőek. Javasolt a fizikai kímélet, pihenés. Nem megterhelő munka egy hét után már végezhető. Nagyobb fizikai terhelés 5-6 hét után kezdhető meg fokozatosan. A varratokat az operáció után két héttel távolítjuk el, ezután a sebet már víz érheti.

Szövődmények

Utóvérzés, bevérzés, sebfertőzés, sebszétválás, bőrelhalás, mell deformitás, kóros hegek kialakulása, TOKZSUGORODÁS!!!

Mellbimbó, bimbóudvar plasztikák

Mikor?

Szülés után a szoptatás idején a mellbimbónak jelentős szerepe van az újszülött táplálásában. Ezen kívül a bimbó és a bimbóudvar a mell esztétikai megítélésének egyik eleme lehet, így formai, méretbeli eltérései, mint pl. a széles, ovális bimbóudvar, vagy a teljesen behúzódott, láthatatlan bimbó, vagy a széles előemelkedő bimbó egyaránt igen zavaróan hathatnak és sok esetben korrekciót igényelnek.

 
 

A műtétről

Általában helyi érzéstelenítésben, ambuláns beavatkozásként végezzük. A széles vagy ovális bimbóudvar kicsinyítése, megformázása során enyhe feszítés alatt kör alakú, pogácsaszaggatóra hasonlító eszközzel kijelöljük a kívánt átmérőjű kört, majd a fölösleges bimbóudvar részletet eltávolítva kialakítjuk a körré formált bimbóudvart.
A behúzódott bimbó estében egy kis metszésen keresztül a bimbóudvart behúzó rugalmas horgonyokat (ami a kivezető tejjárat is lehet) felszabadítjuk és helybenntartó öltések behelyezésével érjük el azt, hogy a bimbó a bőrfelszín fölött maradjon.
A nagyon kiemelkedő és/vagy széles bimbó esetében a térbeli többletnek megfelelő bőreltávolítás után formázzuk meg a kívánt méretű bimbót.
Fontos megjegyezni azt, hogy a bimbón végzett beavatkozások a kivezető tejjáratokat, és azok kivezető nyílásait is érinthetik, ami a későbbiekben a szoptatáskor a tej ürülésének zavarát okozhatja. Még fontosabb továbbá az, hogy ha a korábban teljesen normálisan előemelkedő bimbó fokozatosan behúzódik, akkor ennek hátterében a mell olyan betegségére is gondolni kell, ami további vizsgálatokat igényel!

A műtét után

A műtét utáni fájdalmak általános fájdalomcsillapítókkal megszüntethetők. Az operált terület kímélete, külső behatásoktól való védelme szükséges. A munkavégzés annak jellegétől függően egy-két nap után megkezdhető. A műtét után egy héttel a varratokat eltávolítjuk, a sebet ezután már víz, a bimbót erőteljesebb külső behatás az operációt követően 8-10 héttel érheti.

Szövődmények

Sebszétválás, sebfertőzés, bőrelhalás, bevérzés, bimbó-bimbóudvar deformitása, kóros hegképződés, tejürülési nehézségek.

Mellek aszimmetriájának korrekciója

Mikor?

Az emberi test nem teljesen szimmetrikus. Van, amikor csak nagy odafigyelés árán fedezhetjük fel a két testfél közötti eltérést, de valamikor a különbség egyértelműen szembeötlő. Így a mellek mérete és formája közötti eltérés is látványos különbségeket mutathat, ami feltűnő lehet. Ez a zavaró körülmény a hölgyeket különböző, ezt leplező trükkök alkalmazására készteti, amelyek a ruha viseletekor könnyen kivitelezhetőek, de a meztelen test már a valóságot mutatja. Az elváltozás leginkább veleszületett és csak a serdülő kor után válik nyilvánvalóvá. Szerzett formája is ismert, amikor valamilyen külső behatás, leggyakrabban műtét eredményeként jön létre. A lényeg az, hogy „NEM EGYFORMÁK”. A műtét célja az, hogy egy olyan állapotot hozzunk létre, hogy a mellek lehetőleg azonos méretűek és formájúak legyenek.
Mikor merül fel a műtét igénye? Azt lehet mondani, hogy serdülő kortól kezdődően, amikor a párkapcsolat kialakításában, a szexuális életben a külső miatti önbizalomhiány okozta zárkózottság komoly akadály lehet.

 
 

A műtétről

Az operációt megelőzően több megfontolás dönthet a műtét típus kiválasztásáról. Amikor a kisebb mell mérete a páciens testarányainak, elképzelésének megfelelő, akkor másik mell kisebbítését végezzük el az adott fejezetben felsorolt lehetőségek szerint. Akkor, ha a nagyobb mell mérete az elfogadott, akkor a kisebb mell nagyobbítását végezzük el implantátum beültetésével. A nagyobbítás mellett a másik mell felvarrása is szükséges lehet, sőt előfordulnak olyan esetek, hogy egyik mell mérete sem megfelelő, az egyik kicsi, a másik túl nagy. Ilyenkor a kisebb mell nagyobbítása mellett a másik mell kisebbítését végezzük el. A műtéteket megelőzően gondos, pontos tervezés szükséges a kívánt eredmény elérése érdekében.
A tág műtéti variációkból adódóan a beavatkozások időtartama 60-180 perc is lehet. A műtétek altatásban történnek.

A műtét után

A beavatkozást követően annak jellegétől függően a kórházban egy vagy két éjszakát kell tölteni. A műtét utáni fájdalmak általános fájdalomcsillapítóval mérsékelhetők, megszüntethetők. A műtétnél felhelyezett kompressziós melltartót egy hónapon keresztül kell hordani, az első két hétben éjjel-nappal, majd ezután fürdéshez el lehet távolítani, de ezután vissza kell venni. Egy héttel a műtét után a varratok átvágása, két héttel a varratok eltávolítása történik. Ezt követően már a sebeket víz érheti. Nem megerőltető munka már a műtét után egy héttel végezhető, de az erős fizikai terhelés csak négy-öt héttel később kezdhető meg.

Szövődmények

Utóvérzés, bevérzés, sebfertőzés, sebszétválás, bőrelhalás, bőrelszíneződés, bőrérzékelés zavara, a mellek deformitása, kóros heg.

Szemöldökplasztika

Mikor?

Az idő múlásával szervezetünk szöveteinek, így leginkább bőrünknek a rugalmassága csökken, amely az arc struktúráján is bekövetkezik. Ennek részeként a szemöldök a szemrés felső határa alá kerül, amely önmagában is öregedő megjelenést kölcsönöz az arcnak, esetleg a felső szemhéj területén is többletet, annak megereszkedését idézheti elő. Ezért a felső szemhéj plasztikát megelőzően a szemöldök vagy homlok plasztikát kell elvégezni.

A műtétről

Mint már említettem, első lépésben a homlok emelése jön szóba, mert ez a szemöldök és a felső szemhéjak megereszkedésén egyaránt tud segíteni. Amennyiben nem szeretnénk ilyen kiterjesztett beavatkozáson átesni, akkor manapság azt a módszert alkalmazzuk, hogy a homlokon, a hajhatáron és a szemöldökök felső határán ejtett kis bőrmetszésekből kis bőralatti alagutat készítünk, amelyen keresztül fonalat, fonalakat vezetünk be, és azok rögzítésével és húzásával érjük el a szemöldökök kellő mértékű emelését. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben elvégezhető és kb. 30-60 percet igényel.

Szövődmények

A szemöldökök aszimmetriája,sebfertőzés, sebszétválás.