Ránc és kontúrhiányok feltöltése

Mikor?

Az idő múlásával a szervezet szöveteiben biológiai változások mennek végbe. Ilyen változás a szövetek rugalmasságának csökkenése, a bőr megereszkedése is. Ezen felül a káros környezeti hatások és az ember egyéni hajlama, tulajdonságai is szerepet játszanak abban, hogy milyen módon és ütemben történnek ezek a változások. Az arc ráncosodása ennek az öregedési folyamatnak a jele.
A kialakult ráncok kezelésének egyik lehetősége a ráncfeltöltés. Ez a beavatkozás a ráncokat eltüntetni nem tudja, de a ráncok kiemelésével, mélységének csökkentésével az arc fiatalosabb megjelenését biztosítja. A műtéttel szemben előnye, hogy gyorsan, biztonságosan elvégezhető, a szövődmények kialakulásának kockázata minimális, hatása azonnal mutatkozik, és bizonyos idő elteltével ismételhető. Hátránya az, hogy az eredmény nem végleges, így ismétlésre fél-két év múlva szükség lehet. A páciensek jelentős része első lépésben ezt a módszert választja, a nagyobb általános megterhelést jelentő műtét helyett. A ráncfeltöltést különböző töltőanyagokkal végezhetjük. Az anyagok tulajdonságainak, a szervezetre, szövetekre gyakorolt hatásainak ismeretében a páciens szempontjából legbiztonságosabb anyag kiválasztása indokolt. A kezelést helyi érzéstelenítésű krém előzetes alkalmazása után végezzük el. A módszer nem alkalmazható rossz állapotú vagy az anyagra allergiás reakciót mutató páciensnél, ha a kezelés területén gyulladás, herpesz van jelen és akkor, ha a beavatkozással elérhető eredmény és a páciens elvárása között nagy az eltérés.

 
 

A beavatkozásról

A saját zsír töltése egy olyan beavatkozás, amikor egy adott területen zsírszívást végzünk és a leszívott zsírt egy másik meghatározott területre töltjük be. Biztonságos technika, mivel saját anyagot használunk fel, így immunológiai, allergiás reakció nem alakulhat ki. Mélyebb ráncok, redők kontúrhiányok töltésére alkalmas. Az anyag jellege miatt vékony, kis ráncok töltésére nem alkalmazzuk. Hátránya az, hogy a betöltött zsír egy része felszívódhat, de más, szintetikus töltőanyaggal összehasonlítva meghatározott idő alatt teljesen felszívódnak. A beavatkozás 30-60 percet vesz igénybe, ismételhető. A szúrás helyén átmeneti bőrpír, duzzanat, feszülés előfordulhat.

A Hialuronsav tartalmú készítmények (pl.: Restylane, Varioderm, Juvederm) szintén biztonságos anyagok, mivel a szervezet szöveteinek természetes nélkülözhetetlen alkotórészei, és különböző területen vannak jelen (szem, izületek és a bőr). Idővel a bőrben lecsökken a hialuronsav mennyisége, melynek következtében a szövetek feszességének, rugalmasságának csökkenéséhez vezet és ráncok kialakulását eredményezi. Az öregedési jelek elleni harc egyik lehetősége, hogy helyileg a bőr különböző rétegeiben fecskendezve pótoljuk a hialuronsav hiányát.
A beavatkozás ideje 15-20 perc. A gyártó leírása alapján hatása 12 hónap is lehet. A beadás helyén átmeneti bőrpír, duzzanat, viszketés mérsékelt fájdalom előfordulhat.

Kálcum-hidroxilapatit részecskéket tartalmazó gél a Radiesse. Szövetbarát anyag a fogak és a csontok fő ásványi összetevőjét alkotja. Biokompatibilitása miatt a kezelést megelőzően allergia teszt elvégzése nem szükséges. Már több éve alkalmazzák más orvosi területen is. A töltőanyag gél hordozója néhány hónap alatt felszívódik, de a mikroszemcsék még 7 év múlva is kimutathatóak a kezelt területen. Arcon történt alkalmazása után a hatása 2 évig tart, de ez változhat kortól, a beadás helyétől, a fizikai aktivitástól és bőrtípustól függően. A beavatkozás 15-20 percig tart. Ismételhető. Káros mellékhatása nem ismert, a beadás helyén bőrpír, átmeneti duzzanat, viszketés, feszülés, mérsékelt fájdalom előfordulhat.

Ajakformálás feltöltéssel

Mikor?

A telt, szép ívű ajkak a nőiesség egyik alapvető szimbólumának számítanak. A hölgyek ennek elérése érdekében rúzzsal hangsúlyozzák, vastagítják, a kontúrját tetováltatják. Az ajkak lehetnek veleszületetten vékonyak, de az idő múlásával az arcon kialakuló egyéb öregedési jelekkel együtt elvékonyodhatnak, főképpen a felső ajkak.
Az ajak formálására, teltségének fokozására, vastagítására alkalmazható egyik módszer a ráncfeltöltéshez hasonlóan töltőanyag használata. Az ajak területe az egyéb bőrterülethez képest érzékenyebb, így a töltés kapcsán kialakuló egyéb jelek erőteljesebbek lehetnek (duzzanat, bevérzés). Nagyon fontos szempont a töltőanyag megválasztása: felszívódó és nem felszívódó (permanens) anyagok állnak rendelkezésünkre. A ránc és kontúrhiányok fejezetben részletesen említett hialuronsav és kálcium-hidroxilapatit alapú töltőanyagok biztonságosak, mivel ezek az anyagok a szervezet szöveteinek saját anyagai. Hátrányuk azonban az, hogy idővel felszívódnak, így a kezelés ismétlése válhat szükségessé. Előnyük viszont, hogy szöveti reakciót nem váltanak ki, körülírt csomók nem alakulnak ki az anyag körül. Allergia teszt a kezelés előtt nem szükséges.

 
 

A beavatkozásról

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végezzük, időtartama 15-20 perc. A feltöltéssel az ajakszél formáját alakítjuk ki, és ajak teltségét növeljük. A töltőanyag bejuttatása után enyhe masszírozással az anyagot egyenletesen eloszlatjuk, a széleket megformázzuk. A beavatkozás után a töltőanyag mennyiségén felül a szúrás következtében kialakuló duzzanat is hozzájárul az ajak méretének változásához. Ez utóbbi 1-2 napon belül jelentősen mérséklődik, sőt, a folyamatot hűtéssel, jegeléssel felgyorsíthatjuk. 1-2 héttel a beavatkozás után ismételt vizsgálat történik, amikor is a további töltés szükségességét határozzuk meg. A kezelés eredménye azonnal látható. Előfordulhat, hogy fél-egy év után a beavatkozást a jobb eredmény elérése érdekében ismételni kell.
A kezelés ellenjavallatai: igen rossz általános állapot, immunbetegség, ismert allergia az anyaggal szemben.

 
 

A beavatkozás után

A feltöltést követően az ajkakon mérsékelt fájdalom, átmeneti duzzanat, esetleg bevérzés alakulhat ki, amelyek spontán eltűnnek. Javasolt az ajkak hűtése, jegelése, ami a fenti tünetek megszűnését gyorsíthatja.

Szövődmény

A jól megválasztott töltőanyag szakszerű beadása után szövődmény nem alakulhat ki.